Miért éppen Bécs?


Nekünk, magyaroknak az erős történelmi és kulturális kapcsolatok miatt Bécs sok mindent jelent, és mivel csak pár száz kilométerre van Budapesttől, az autópálya átadása óta, bármikor akár csak egy napra is szívesen ellátogatunk az osztrák fővárosba akár vásárolni, de akkor is, ha kulturális vagy kulináris élményekre vágyunk.


De természetesen mindezen adottságok még nem elegendőek ahhoz, hogy döntést hozzunk üzleti tevékenységünk, befektetéseink osztrák fővárosba történő áthelyezésére.

Miért ideális üzleti és befektetési célpont Bécs?
 
 
Bécs Ausztria politikai, gazdasági, kulturális és szellemi központja, nemzetközi rangú kongresszusi és vásárváros, az ENSZ harmadik székhelye New York és Genf mellett. Itt székel a szövetségi kormány, az államfő, a parlament két háza – a Szövetségi Tanács és a Nemzeti Tanács –, a Legfelső Bíróság és az Alkotmánybíróság is.
 
Az ENSZ intézményei közül itt van többek között az UNIDO – Iparfejlesztési Szervezet –, az IAEA – Nemzetközi Atomenergia Ügynökség – és az UNDC – Kábítószerügyi és Bűnözésmegelőzési Hivatal – központi irodája.
 
Bécs a központja az EBESZ-nek – Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet – is, az OPEC-nek – Olajexportáló Országok Szervezete – és számos egyéb nemzetközi szervezetnek és NGO-nak.
 
A város emellett felnőtt képzési intézmények – Verband Wiener Volksbildung, az úgynevezett Volkhochschulék azaz népfőiskolák – központja. És kulturális, történelmi és természeti értékeinek köszönhetően közkedvelt turista célpont is.
 
Az osztrák tartományok közül a legnépesebbnek számító Bécs lakossága 2010-es adatok szerint 1 705 080 fő, elővárosokkal együtt egy 2005-ös adat szerint 2 165 357 fő, és becslések szerint 2035-ig az összlakosság száma, elővárosok nélkül, el fogja érni a 2 000 000 főt!
 
Bécs 23 kerületből – Gemeindebezirk – áll, melyeket római számokkal jelölnek. A város központja az Innere Stadt a Duna-csatorna – Donaukanal – és a várfal között terül el, és a központon húzódik keresztül a Ring félgyűrűje is.
 
A belvárost a belterületi elővárosok veszik körül, a Gürtelen túl helyezkednek el a külső elővárosok ahol lakások, villanegyedek, de munkásnegyedek is találhatók. Manapság azonban a hatalmas állami beruházásoknak köszönhetően az új egyetemi negyed, az új központi kórház és az új központi pályaudvar is a Gürtelen kívülre került, és az itteni kerületek nagy része (pld. X.,XX., XXI.) sokkal vonzóbbá kezd válni mind lakás, mind bérleti szempontból.
 
A lakosság összetétele és aránya is folyamatosan változik, az elmúlt néhány évben sokkal többen költöztek ezekbe a külső kerületekbe és a lakosság vásárló erejében is megmutatkozik, hogy a közép és felső középosztály is egyre nyitottabb ezen új városrészekbe való költözés iránt. Az elmúlt évekig stagnáló lakásárak és a bérleti díjak voltak jellemzőek ezekben a külső kerületekben, de az említett változásoknak köszönhetően, jelentős és folyamatos emelkedés észlelhető a piacon.
 
Európa egyik legfejlettebb tömegközlekedési hálózata, közúti központja, vasúthálózata is Bécsben található.  Mindegyik pályaudvar közvetlenül vagy közvetve elérhető metróval is, megkönnyítve az esetleges átszállásokat. De hamarosan átadásra kerül az új központi pályaudvar is, amely átveszi a teljes nemzetközi vasút és busz forgalmat és egy Európában is egyedülálló új és korszerű központja lesz a városnak, mindez a X. kerületben, közvetlenül a II., az egyetemi kerület mellett.
 
Bécs a több mint 176.000 - állami és magán egyetemeken, főiskolákon - tanuló hallgatóval a német nyelvterület egyik legnagyobb felsőoktatási központja. 1365-ben alapított egyetemével Európa egyik legrégebbi egyetemi városa, és ennek köszönhetően a tudományok és a kutatás városa is.
 
A 2011/12-es tanévben Bécsben 162.323 hallgató tanult állami egyetemeken. 122.614-en osztrákok, majdnem felük azonban nem bécsi. A 39.709 külföldi hallgató közül 25.957 az Európai Unióból jött, 13.752-en pedig Európa többi országából
 
Bécs sokat tesz azért, hogy az egyetemek folyamatosan fejlődhessenek, hatalmas beruházások indultak, így szinte egyik pillanatról a másikra új és korszerű épületek és még több egyetemista befogadására alkalmas campus-ok nyílnak a közeljövőben is.
 
És végül, de nem utolsó sorban 2012-ben is - immár 4. alkalommal - Bécs volt a legélhetőbb város a Mercer globális tanácsadó cég felmérése alapján.